Er is meer in het leven dan werken

Vandaag was ik bij de biologische yuppen supermarkt bij mij in de buurt. Ik doe daar eigenlijk nooit boodschappen omdat het er zo idioot duur is: voor een ui, drie preien en een pak vla ben je er al snel dertig euro kwijt. Maar vandaag moest ik er noodgedwongen iets halen. Bij de kassa hing een oproep voor kassamedewerkers. “Gezocht! Enthousiaste kassamedewerker (m/v) met een passie voor eerlijk, echt eten.”

Nu moet je ook al een passie hebben voor boodschappen om caissière te worden. Ik word daar dus niet goed van.

#nevernotworking

Tegenwoordig moet je overal een “passie” voor hebben en dan met name voor je werk. Een prima baan waar je oké mee bent, en bijvoorbeeld tijd over laat voor andere dingen, is niet genoeg en lijkt haast wel taboe. De hashtags #hustle en #nevernotworking vliegen ons om de oren op social media, of de allerergste: #thankgoditsmonday. Wij zijn opgegroeid met het idee dat het leven maakbaar is, dus als je een suffe kantoorbaan hebt onder een deprimerend systeemplafond is dat je eigen schuld. Had je maar beter je best moeten doen.

Toen ik als student solliciteerde voor een bijbaan ergerde ik me er al aan: de onvermijdelijke vraag waarom ik in het bijzonder bij deze kroeg/kledingwinkel wilde werken. Meestal kwam ik dan met een of ander lulverhaal op de proppen in plaats van het eerlijke antwoord: omdat ik geld nodig had om van te leven. Ik ging weliswaar op zoek naar werkplekken die me aanspraken, waar ze bijvoorbeeld kleding verkochten die ikzelf zou dragen. Maar in de kern was mijn voornaamste motivatie toch echt het salaris.

Er is zoveel meer

Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk is het fantastisch als je je werk leuk vindt. Als je elke dag heel hard zwoegt om je dromen te realiseren: more power to you. Gemiddeld spenderen we een derde van ons leven op ons werk, dus dan is het wel zo fijn als je er ook lol in hebt en er voldoening uit haalt. Maar iets aan de huidige werkcultuur zit me dwars en dat is: alsof het in het leven alleen maar draait om economisch rendement en productiviteit. We hangen onze hele identiteit op aan ons werk. Terwijl er zoveel meer is.

Thuisblijfmoeder

De afgelopen drie jaar was ik, zoals dat heet met een truttig woord, thuisblijfmoeder. Mijn vriend werkte fulltime en ik zorgde voornamelijk voor onze twee kinderen. “Maar wat dòe je dan de hele dag”?” werd me dikwijls gevraagd, vaak met neerbuigende toon. Ik antwoordde dan meestal: “gewoon, in een roze badjas bonbons eten en Astro TV kijken”. Dat voor kleine kinderen zorgen heel hard werken is begrijpen veel mensen niet. Je verdient er geen geld mee en niemand die het ziet. Dus wat is het dan waard? Nou, heel veel.

Sinds kort ben ik weer buitenshuis aan het werk, met heel veel plezier. Ik heb het geluk dat ik – komt ‘ie – gepassioneerd ben over wat ik doe. Maar ik ben ook heel gepassioneerd over ’s avonds op de bank ploffen en RuPaul’s Drag Race kijken. Of met mijn dochter op slakkentempo over straat wandelen, op weg naar de Hema of de ijssalon. En dan anderhalf uur doen over de terugweg omdat ze elke voorbijkomende kat wil aaien. Geen hond die het interesseert en ik krijg er geen likes mee op Instagram. Maar ik zou het niet willen missen.

Deze column verscheen oorspronkelijk op Glamour.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s