Vulva’s zijn niet vies of gênant

De meeste vrouwen draaien hun hand er niet voor om: het verwijderen van een tampon. Je trekt aan het daarvoor bestemde touwtje, wikkelt de tampon in een stuk toiletpapier, kiepert het geheel in de prullenbak en klaar ben je. Twee Duitse mannelijke ondernemers kwamen onlangs in het nieuws vanwege hun onzinnige uitvinding voor een niet-bestaand probleem: Pinky Gloves, roze plastic wegwerphandschoenen zodat je vingers niet vies worden als je je tampon verwijdert. Stel je namelijk toch eens voor dat er een druppeltje menstruatiebloed op je hand terechtkomt. 

Uitgekotst door het internet

De heren van Pinky Gloves deden mee aan de Duitse versie van het tv-programma Dragons Den en vonden prompt een (mannelijke, uiteraard) investeerder die bereid was om €30.000 in het bedrijf te pompen. Van de foto die ze kort daarna op Instagram plaatsten zou je bijna medelijden met ze krijgen: regelrecht oenig zien ze eruit, zich van geen kwaad bewust. Vrijwel meteen na de ‘feestelijke’ lancering werden ze echter uitgekotst door het hele internet, waarna ze snel door het stof kropen en aangaven hun gehele bedrijfsstrategie te herzien (mijn zakelijke advies: in de prullenbak ermee. Inderdaad, net als een gebruikte tampon).

Misogyne mannetjes

Het hele voorval deed me denken aan een column uit 2016 van journalist en programmamaker Teun van de Keuken in de Volkskrant die me altijd is bijgebleven. Daarin omschrijft hij hoe een collega bij het televisieprogramma De Keuringsdienst van Waarde ’s werelds grootste beurs op het gebied van ‘non woven fabric’ bezocht, oftewel dat waar tampons en maandverband van gemaakt worden. Geen vrouw te bekennen. De maandverband- en tamponwereld was destijds volgens van de Keuken “een wereld van misogyne mannetjes.” Het feit dat er zo snel en zo fel gereageerd werd op de Pinky Gloves wil zeggen dat we van ver zijn gekomen. Vorig jaar interviewde ik Mariah Mansvelt Beck voor Glamour. Beck is medeoprichter van femcare-merk en empowerment platform Yoni, activist en schrijver van het boek V – van vulva tot vagina. Volgens Beck is “lange tijd de monoloog over menstruatie naar de vrouw toe gevoerd door fabrikanten van menstruatieproducten, die er veel baat bij hadden om menstruatie in de taboesfeer te houden. Voor hen is dat heel handig: jij menstrueert en dus heb je een ‘probleem’ waar zij de oplossing voor hebben.” Aan dit tijdperk komt nu langzaam een einde. Ik kan me nu ik erover nadenk ook niet meer heugen wanneer ik voor het laatst zo’n maandverbandreclame heb gezien met de beruchte blauwe vloeistof die op een maagdelijk wit maandverbandje wordt gegoten. Vrouwen pikken het simpelweg niet meer dat de heren aan het roer ons een schaamtegevoel aanpraten over wat de normaalste zaak van de wereld is

‘Intieme zone’

Maar hoe hoopgevend de respons op Pinky Gloves ook is, we zijn er nog niet. Laten we niet vergeten dat er nog steeds veel producten bestaan die vrouwen het idee willen geven dat onze vulva’s vies en genant zijn: was lotions en doekjes bijvoorbeeld die het hebben over ‘het verzorgen van de intieme zone’ en het maskeren van ‘vervelende geurtjes’. Guess what: een vagina hoort zo te ruiken en het is helemaal niet nodig om deze met zeep te wassen (en kan zelfs schadelijk zijn). Ons lichaam kan dat wonderbaarlijke ecosysteem prima zelf in balans houden. Net zoals wij uitstekend zelf onze tampons kunnen verwijderen.

Deze column verscheen oorspronkelijk op Glamour.nl

Beeld: Sophie Mayanne / Getty Images